top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTony Stewart Tai Chi 4 You

‘Wat zit er in uw eten’ Info over e-nummers

‘Wat zit er in uw eten’ is vernieuwd.

HET handige en informatieve gidsje over alle E-nummers.

De boodschap van dit boekje is duidelijk; er wordt te makkelijk met de kwaliteit van ons eten gemanipuleerd om kleur, smaak, smeerbaarheid, versheid en houdbaarheid te beïnvloeden ondanks de slechte  gevolgen voor onze gezondheid.

De voedingsindustrie speelt voornamelijk in op onze haastige levensstijl. Alle technische middelen zijn voorhanden om ons te verleiden met maaltijden die al klaar zijn na 3 minuten in die onmisbare magnetron te hebben rondgedraaid.

Het wordt echter tijd om je bewust te worden van wat je eet.

We hebben allen voeding nodig, zonder overleven we niet. Helaas heeft alles  wat ingeblikt, in (plastic) zakjes, pakjes en potjes gesopt is totaal niets meer met natuurlijke voeding te maken.

Deze producten  staan bol van de chemische stoffen die onze gezondheid niet ten goede komen en wel met alle nadelige gevolgen van dien zoals; overgewicht, chronische ziektes, moeheid, darmklachten, hart- en vaatziektes, slecht functioneren van de organen etc.

Deze additieven komen niet zomaar in onze voeding terecht maar zijn doelbewust toegevoegd.

Omdat dat nu eenmaal goedkoper en efficiënter is dan het gebruik van natuurlijke (biologische) producten, helaas, en erger nog, omdat onze smaakpapillen aan een bepaalde mate van zout en zoetigheid gewend zijn geraakt en dat komt de financiële voedingsindustrie ten goede.

Zoetigheid wordt ons met de paplepel ingegoten.

Denk hierbij zelfs aan baby melkpoeder en fruit en groente hapjes in potjes van diverse merken!! Snoepje voor een pijntje, een ‘zoethoudertje’, de naam zegt het al,  of beloning voor…wat dan ook. “Als jij jouw bordje netjes leegeet krijg jij straks een…”.

Ook worden we met light producten in de maling genomen. We denken dat ze minder calorieën bevatten maar helaas zitten ze vol met ongezonde chemische zoet- en kleurstoffen.

Bedenk eens dat wat je eet moet worden verteerd, om zich vervolgens te verplaatsen in onze organen, cellen en de rest van ons lichaam. Wat overblijft zal pas na 24 of langer ons lichaam verlaten. Intussen kunnen de additieven flinke schade aanrichten je lichaam.

Nu zal niemand, tenzij je e.o.a. voedselallergie hebt, direct ziek worden van bewerkte voeding en additieven, maar bij veel inname kan het bij een ieder op den duur schadelijk zijn voor je gezondheid.

Wat zit er in uw eten is er om eens te onderzoeken hoe het nu zit met alle E-nummers in onze voeding.

In het boekje zijn de E-nummers in drie categorieën verdeelt nl.:

  • Groen; een additief wat tot op heden als onschuldig wordt beschouwd.

  • Oranje; een additief waarover tegenstrijdige wetenschappelijke analyses bestaan

  • Rood; dit additief moet je echt vermijden!

Zelf zou ik voor de zekerheid alle E-nummers mijden wat de EU ook beweert. In de voedingsindustrie gaat het helaas niet altijd in de eerste plaats om de gezondheid van de mens. Vaak denkt men meer aan de portemonnee als grote voedselproducent wat daardoor soms/vaak ook geen zuivere handel meer is. 

Wat mij overigens opvalt is dat de vermeldingen op verpakkingen steeds kleiner worden en haast onleesbaar. Doen ze dat expres? Ik denk van wel.

Veel gezondheid en wijsheid,

Celinda ten BrinkLijst van schadelijke E-nummers

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Misschien dat dit waar is bij zeer geringe consumptie, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand heel veel producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder en kies daarom ook voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers. Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig overzicht, waarbij groen betekent dat dit praktisch onschadelijk is voor het menselijk lichaam, maar waarbij oranje in zeer geringe mate genuttigd kan worden en rood echt moet worden vermeden. De lijst is wel erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel hebben we de classificatie ingedeeld naar oranje of rood. De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen: E100-199 : Kleurstoffen E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren E300-399 : Antioxidanten E400-499 : Emulgatoren E500-599 : Diverse additieven E600-699 : Smaakversterkers E700-799 : Conserveermiddelen For the full ist click here:8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

A DISCUSSION WITH ANDREW BRIDGEN (rumble.com)

https://rumble.com/v4e3hee-a-discussion-with-andrew-bridgen.html Very important short interview with MP Andrew Bridgen. Excess deaths in the UK was 100.000 in just 2023 !!! Andrews brave actions to he

Comments


bottom of page